Rankaisuyhteiskunta

Tulossa on tylsät eduskuntavaalit. Se johtuu siitä, että valitsijat ovat viisaampia kuin ehdokkaat. Äänestäjät nimittäin tietävät, että julkiset menot ovat roimasti julkisia tuloja suuremmat. Ja ymmärtävät myös sen, ettei Suomessa riitä loputtomiin niitä ”hyvätuloisia”, joiden verotusta kiristämällä muutama puolue aikoo vaalit voittaa. Vaikka matematiikka ei ole vaalilupauksia sorvattaessa kovassa huudossa, niin valitsijat osaavat laskea, että vaikka veroprosentti nostettaisiin sataan kaikille jotka tienaavat yli satatuhatta, julkinen sektori velkaantuisi edelleen.

Kun mikään puolue ei voi luvata uskottavasti äänestäjilleen lisää ilmaista rahaa, ne yrittävät harhauttaa äänestäjiä muilla aiheilla. Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen on kovassa suosiossa. Tai siis sen estäminen verottamalla kansalaisia uusilla veroilla. Pientä logiikan puutetta tosin on siinä, ettei ilmaston lämpenemisen estämiseksi kerättyjä veroja käytetä ilmaston lämpenemisen estämiseen. Joka ei tunnu montaa poliitikkoa haittaavan. Todennäköisesti nekin rahat käytetään puoluetukien korottamiseen.

Siitäkään en ole kovin vakuuttunut, että Suomen eduskunta voi äänestää Syyrian olot sellaisiksi, että pakolaisuus sieltä loppuu. Vanhusten hoitokin taitaa olla kuntien vastuulla, joten sen pitäisi olla teemana kunnallisvaaleissa, ei eduskuntavaaleissa. Jos jossain kunnassa tarvitaan lisää rahaa hoidon saattamiseksi säädylliselle tasolle, ei siihen tarvita eduskuntaa. Kunnanvaltuusto voi päättää vaikka heti tarvittavasta veroäyrin korottamisesta.

Jokainen poliitikkojen ongelmaksi kokema asia yritetään nykyään ratkaista verottamalla jotain. Eli politiikkaa tehdään rankaisemalla kansalaisia mistä milloinkin. Jokainen jolla on omia lapsia tietää kuitenkin, että palkitseminen on rankaisemista parempi keino motivoida lapset käyttäytymään toivotulla tavalla. Ongelma onkin juuri siinä. Velkainen valtio ei voi palkita, se voi vain rangaista.

Nykyinen hallitus on yrittänyt ratkaista asiaa lisäämällä työpaikkoja. Joka onkin ainoa ratkaisu, joka auttaa pitkällä aikavälillä. Se tehoaa kahdella tavalla, pienentää tulonsiirtojen tarvetta ja lisää verotuloja. Politiikka on kuitenkin oma taiteenlajinsa. Hallituksessa istuvien puolueiden suosio laskee, vaikka työpaikkoja syntyy. Tuntuu siltä, että politiikassa rankaistaan onnistumisesta ja palkitaan epäonnistumisesta.

Kävi vaaleissa miten tahansa, seuraavankin hallituksen tärkein tavoite on edelleen uusien työpaikkojen lisääminen. Seuraavan hallituksen pitää palkita kaikkia niitä, jotka synnyttävät aidosti uusia työpaikkoja. Ja sekin olisi hyvä ymmärtää, ettei yritys ole aito yritys, jos se laskuttaa vain julkista sektoria. Ei uusia työpaikkoja niin synny, että joku tekee saman asian, joka aikaisemmin tehtiin julkisella puolella. Se on uusien työpaikkojen suhteen nollasummapeliä, jos sitäkään.

Kun puolueet eivät voi luvata kenellekään lisää ilmaista rahaa, lupaisivat vaaliohjelmissaan edes työpaikkoja.

%d bloggaajaa tykkää tästä: