Vaalien ainoa valinta

Melkein kaikki puolueet ovat julkistaneet vaaliohjelmansa. Yhteistä niille on, ettei niissä puututa millään tavalla vaalien tärkeimpään kysymykseen. Eli siihen, mistä me kansalaiset vaaleissa todella äänestämme. Me nimittäin äänestämme siitä, kiristetäänkö keskituloisen työssäkäyvän kansalaisen verotusta, vai säilyykö se nykyisellä tasollaan. Sellaista vaihtoehtoa ikävä kyllä ei ole, että keskituloisten palkansaajien verotusta voitaisiin keventää. Ennallaan pitämisessäkin on urakkaa. Ja jos joku puolue lupaa euronkaan korotuksia tulonsiirtoihin tai mihin muuhun tahansa kohteeseen, se tarkoittaa verotuksen kiristämistä. Eli kun menet koppiin, harkitse tarkkaan haluatko kiristää tavallisen Virtasen verotusta.

Voi tosin olla, että Virtasen verotusta joudutaan kiristämään, vaikkei yksikään puolue lupaisi lisää mannaa äänestäjille. Valtion tilanne on se, että menoja on edelleen enemmän kuin tuloja. Ja vuonna 2020 tilanne on edelleen sama, ellei jopa hieman huonompi. Julkiset menot kasvavat, sillä niistä merkittävä osa menee palkkoihin. Eli jos julkisen sektorin henkilökunta saa palkankorotuksen, se lisää julkisen sektorin menoja ja verotus kiristyy. Asia on yksityisellä päinvastoin. Jos yksityisellä sektorilla annetaan työntekijöille palkankorotus, se kasvattaa julkisen sektorin verotuloja, eikä verotusta tarvitse kiristää.

Kahden prosentin kansantuotteen kasvu tuottaa valtiolle vaajaan miljardin. Eli kasvun pitäisi olla vuonna 2020 lähempänä kuutta prosenttia, jotta meidän ei tarvitsisi ottaa ensi vuonna lisää velkaa. Ei taida onnistua. Jos me haluaisimme pienentää tähän mennessä meille kertynyttä julkista velkaa edes hieman, kasvun pitäisi olla vuosittain kuuden prosentin tasolla koko seuraavan vaalikauden. Älkää unta nähkö. Kun siihen lisätään se, että työmarkkinoilta poistuu suurempi ikäluokka kuin sinne astuu, sekin pienentää verotuloja. Eläkkeet kun ovat pienempiä kuin eläkkeelle siirtyneiden palkat.

Itse asiassa ainoa ratkaisu, jolla voidaan pienentää valtion velanottoa ilman rajuja leikkauksia, on yksityisen sektorin työpaikkojen raju kasvu. Sillä tavalla voidaan lisätä verotuloja ja pienentää tulonsiirtojen tarvetta. Julkisen sektorin työpaikkojen lisääminen sen sijaan pienentää verokertymää, sillä ne palkat maksetaan verovaroin. Julkisen sektorin palkoista perityt verot palauttavat julkiselle sektorille vain osan maksetuista palkoista. Jos kahden desin maitolasista kaadetaan pois kaksi desiä ja kaadetaan ”veroina” takaisin yksi desi, niin lasissa on desi maitoa vähemmän.

Jotkut puolueet kertovat, ettei veroja tarvitse korottaa kuin hyvätuloisilta. Kyllä tarvitsee. Jokainen voi tykönään tarkistaa Verohallinnon sivuilta, minkälaisista tuloista pitäisi pidättää sata prosenttia, ettei julkinen sektori enää velkaantuisi. Melko moni keskituloinen Matti Meikäläinen nimittäin suivaantuisi, jos niin tehtäisiin.

Vaaleissa siis äänestät, joko veronkorotusten puolesta tai niitä vastaan. Nuorten kannattaisi äänestää vastaan, sillä heillä on edessään enemmän maksuvuosia.

%d bloggaajaa tykkää tästä: