Insinöörin SOTE ratkaisu

Kun on aikoinaan opiskellut vain insinööriksi, ei osaa ajatella asioita hienosti ja isosti. Joten nyt kaatuneen SOTE-ratkaisun rakentaisin koko lailla uusiki. En miettien sitä, minkälaisia hallintovirkoja sen varjolla voisi eri puolueille tarjota, vaan yksinkertaisesti ajatellen miten hyvää hoitoa saisi mahdollisimman taloudellisesti mahdollisimman monelle.

Nykytilanne on sellainen, että maassamme on raskas terveydenhoito hyvällä ja osaavalla tasolla. Eikä akuutin raskaan hoidon kohdalla taida olla isommin jonojakaan. Enemmän valitetaan sitä, että terveyskeskuksiin ja kevyempään terveydenhoitoon on jonoja.

Kun insinöörinkin pitää miettiä rahaa, niin lähdetään hoitoon tarvittavista laitteista. Kun magneettikuvauslaite maksaa satoja tuhansia on selvää, ettei sellaisen hankkimiseen jokaiseen kirkonkylään ole varaa millään ilveellä. Siksi kuntien kannattaa sopia keskenään, että hankitaan kalliimmat laitteet kimpassa. Riitaahan siitä tietenkin tulee, että mihin kuntaan ne pannaan, mutta sopu varmaan löytyy ennen seuraavia kunnallisvaaleja. Semmoisia valtuutettuja kun ei kannata niihin äänestää, joiden mielestä on parempi vaihtoehto, ettei laitetta ole lainkaan olemassa, kuin että kimppalaite sijaitsee naapurikunnassa. Henkilökunnan kanssa taitaa olla hieman samalla tavalla. Että olisi parempi, kun olisi muutamalla kunnalla yhteinen pooli osaajia. Silloin ei tarvitse joka kunnan erikseen pohtia niitä sijaisia, jos omille sattuu sairauspäiviä.

Terveyskeskusten jonot saadaan isommissa kunnissa pienenemään sillä, että nostetaan yksityislääkärin laskujen Kela-korvaukset kahteenkymmeneenviiteen prosenttiin. Sillä konstilla yhä useampi käy yksityisellä asemalla hoitamassa vaivojaan. Niin tavalla säästyy myös rahaa, sillä ahneinkaan lääkäriasema ei veloita asiakkaitaan niin rutkasti, etteikö julkinen puoli silti säästäisi. Sillä maksaahan se lääkärikäynti julkisellakin puolella jotain. Ja maksaa taatusti enemmän, kuin neljänneksen siitä sen yksityispuolen laskuttamasta summasta.

 

Kela-korvausten nostaminen lisäisi myös terveydenhoitoon kansantaloudessa käytettävää rahaa, jonka luulisi olevan hyvä asia. Jokainen, joka sen korvauksen innoittamana käy yksityisellä puolella, maksaa silti oman osuutensa veroina julkiselle puolelle. Kuka keksii jonkun muun mallin, jolla terveydenhuollon käytössä olevat rahat kasvavat ilman veronkorotuksia?

 

Tasa-arvokin paranee, kun ne, jotka eivät pysty tai halua käyttää omaa rahaa käymällä yksityisillä lääkäreillä, pääsevät nopeammin vastaanotolle ja rahallisiakin resursseja on asiakasta kohden käytettävissä enemmän. Eikä tarvitse edes kysyä perustuslakivaliokunnalta mielipidettä. Tuskin on perustuslain vastaista tarjota pienituloisille nopeampaa ja parempaa palvelua.

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: