Hutkivaa journalismia

Vaalien tulosten ollessa nyt virallisia, tutkivalle journalismille olisi rutkasti tilaa. Miksi niin ei tehdä, sille on kuitenkin yksinkertainen selitys. Jos tutkii asioita ja kertoo sitten totuuden, voi käydä niin, ettei tulos vastaakaan toimittajien mieltymyksiä tai ennakkoluuloja. Niinkin yksinkertainen asia kuin se, että eduskunnassa on edelleen selvä porvarienemmistö, ei ole läpäissyt vapaan ja riippumattoman median vaikenemisen muuria.

Siitäkään ei media halua analysoida miksi, sekä Orpo että Rinne, saivat vähemmän ääniä, kuin monet puoluetoverinsa. Rinne hävisi omilleen jopa omassa vaalipiirissään. Juha Sipilä oli Kepun ääniharava, mutta älysi erota. Mistä saataisiin sen verran viisautta Orpon ja Rinteen itsekeskeisiin aivoihin, että ymmärtäisivät olevansa puolueilleen taakka, ei resurssi.

Perussuomalaisten kannatustakin olisi syytä analysoida ajatuksella, ainakin Helsingin vaalipiirissä. Halla-aho oli äänikuningas muun muassa Kallion, Punavuoren ja Ruoholahden äänestysalueilla. Taitaa olla kaupunkilegendaa cityhippien Punavuori, avarakatseinen ja monikulttuurinen Kallio sekä vihreiden autoton Ruoholahden onnela. Eikä sillekään taida löytyä lujaa perustelua, että noissa kaupunginosissa asuu vain kouluttamattomia ääliöitä, jotka äänestävät ketä tahansa, kuten Halla-ahoa.

Kunnittain ja kaupungeittain jos asiaa tarkastelee, selviää yksi korrelaatio. Mitä suurempi osa kunnan tai kaupungin menoista katetaan siirtämällä sille menestyvien kaupunkien asukkaiden maksamia veroja, sitä suurempi on Kepun saama äänisaalis. Kepu-Suomi on melko tarkkaan sama, kuin Tuilla-Elävä-Suomi. Ja sitten vielä ihmettelevät puoluetoimistossa, miksi eivät menesty kaupungeissa? Kun kaupunkien työssäkäyvät maksavat kepulaisten mieliharrastuksen, eli ”yrittäjää” leikkimisen kustannukset ja lisäksi valtionosuuksina huomattavan osan kepulaisten kuntien menoista, en ihmettele etteivät menesty. Lopettaisivat rahan kuppaamisen kaupunkilaisilta, niin saattaisivat menestyä.

Jos joku tutkiva journalisti saisi tarmonpuuskan, kannattaisi tarkastaa myös korreloiko korkea työttömyys demareiden kannatuksen kanssa. Ainakin niin luulisi, koska useiden ammattiyhdistysten jäsenten yleisin ammatti on työtön. Perinteiset ammatit, kuten sorvarit ja hitsarit, tulevat vasta kaukana listan hännillä. Senkin voisi tarkistaa, mitä puoluetta äänestetään alueilla, joissa on suhteellisesti eniten yksityisten yritysten työpaikkoja. Että mitkä puolueet menestyvät siellä, missä tullaan toimeen omillaan.

Mutta tähän ikään mennessä on oppinut hyväksymään sen, että vaalien tulos on aina oikein. Ja antamaan tunnustusta niille, jotka sitä ansaitsevat. Jostain syystä, vaaleista toiseen Vihreät, Vasemmistoliitto ja Perussomalaiset aina vain pärjäävät. Jos on vetovoimainen vetäjä, se näyttää auttavan.

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: