Varakkaat kiittävät Rinnettä

SOTE uudistus on hallitusneuvottelijoiden mukaan viittä vaille valmis. Toisin sanoen se on alkutekijöissään. Tai ei nyt ihan, sen sijaan että tavoitteena olisi, että saadaan säästöjä, uusi tavoite on, että saadaan lisää virkamiehiä. Jos kaikki muu jätetään ennalleen, mutta lisätään soppaan yksi hallintokerros, niin ei siinä säästöjä synny, pikemminkin päinvastoin, siinä syntyy uusia turhia virkoja.

Kokoomuksen, tai ainakin Kokoomusta äänestävien uskoisi olevan tyytyväisiä. Puolueen tyhmyyksissään ajama yksityistäminen poistettiin suunnitelmista. Se tarkoittaa sitä, ettei yksityiseen palvelun pariin päästetä pienituloisia tukkimaan palveluita. Johon Kokoomuksen malli olisi johtanut, koska heille olisi jaettu palveluseteleitä verovaroin. Ja sehän olisi johtanut siihen, että terveyskeskuksien jonot olisivat siirtyneet yksityisille lääkäriasemille. Nyt kun demarit aikovat tukkia pienituloisilta nopeimman reitin lääkäripalveluihin, luulisi kaikkien olevan tyytyväisiä, paitsi pienituloisten. Mutta mitä niistä, ovat tottuneet jonottamaan.

Voidaan tietenkin miettiä, oliko maakuntamalli viisas veto demareilta. Ei kannatta, oli se. Antamalla Kepulle maakunnat, se suostuu kaikkiin demareiden vaatimuksiin tästä hallituskauden loppuun. Vai arveletteko Kepun kävelevän ulos hallitusneuvotteluista ja ilmoittavan kannattajilleen, että olisi saatu maakuntamalli, mutta sianlannan tuotantotuen määrästä ei pääsy sopimukseen. (sianlanta=biokaasulla tuotettu energia)

Kaikissa julkisen sektorin tehostamisen projekteissa on sama pyrstö-tai-nokka-tervassa ongelma. Tavoite on ylevä ja jalo silloin kun projektia käynnistetään. Joskus löydetään jopa poliittinen yhteisymmärrys sen tavoitteista. Mutta sitten alkaa arki. Eli melko usein käytännön asiat joudutaan delegoimaan virkamiehille, jotka ovat asiantuntijoita siinä, miten asiat todellisuudessa tehdään. Loppu on arvattavissa. Maailmasta ei taida löytyä yhtään virkamiestä, joka päätyisi siihen lopputulokseen, että asioita hoidetaan nykyään tehottomasti ja virkamiesten lukumäärää voidaan huoletta vähentää. Yleensä lopputuloksena onkin se, että tarvitaan lisää päällikkötason virkamiehiä hoitamaan asioita samalla tavalla, kuin millä niitä on hoidettu ikiajat.

Vihreät myivät esikoisoikeutensa halvemmalla kuin Esau. Heille riitti translaki. Eli se, että jokainen saa aina aamulla päättää, mitä sukupuolta haluaa olla. Ei siinä hiiliveron takia kävellä ulos Säätytalolta, kun on saatu niin iso myönnytys. Kun leppäkertuille luvataan vielä helvetin iso lossi johonkin saareen, loput hallitusohjelmasta voidaan ottaa suoraan Demareiden vaaliohjelmasta.

 

Järkevin hallitusohjelmasta neuvotteleva on Li Andersson. Joka oli hetken sitä mieltä, ettei Stora-Enson osakkeita kannata myydä, koska ne tuottavat osinkoina enemmän (5%), kuin mitä valtio joutuu maksamaan korkoa (1%) lainoistaan. Mutta hänet jyrättiin hiljaiseksi. Ei näissä neuvotteluissa saa järkeviä puhua.

%d bloggaajaa tykkää tästä: