Aikuisten oikeasti

Ennen kuin yrityksessä tehdään investointi, se edellyttää tarkkoja laskelmia missä ajassa ja kuinka todennäköisesti investointi maksaa itsensä takaisin. Kun Rinteen Karhukopla ilmoittaa holtittoman rahankäytön olevan ”tulevaisuusinvestointi”, mitään laskelmia ei esitetä. Ymmärrän ettei, sillä eivät ne mitään investointeja ole. Tai jos ovat, niin ovat veronmaksajien investointeja siihen, että demarit pärjäisivät paremmin seuraavissa vaaleissa.

Esimerkiksi se, että koulutetaan enemmän ihmisiä työttömiksi, ei ole investointi. Se on resurssien väärinkäyttöä, jossa menee hukkaan rahaa ja jotain vielä arvokkaampaa, nimittäin nuorten aikaa. Jos joku Karhukoplan jäsenistä vaivautuisi kysymään yrityksiltä, kävisi selväksi, että ne haluavat palkata mieluummin kaksikymmentäkolmevuotiaan diplomi-insinöörin, kuin kolmekymmentäviisivuotiaan tohtorin. Ja tuo tohtori häviäisi työhaastattelussa myös kolmekymmentäviisi vuotiaalle opistoinsinöörille, jolla on kahdentoista vuoden työkokemus.

Se, että opiskelijat nykyään venyttävät opintojaan mahdollisimman pitkään, on ymmärrettävää. Jos valmistuminen ei avaa työpaikan ovea, elämää kannattaa jatkaa opintotuella ja halvalla asumisella. Vaikka Karhukoplan johtajan puoluetoveri onkin sitä mieltä, että yrittäjät ovat kansakunnan syöpäläisiä, Rinteen kannattaisi rukata hallitusohjelmaa siihen suuntaan, että Suomessa mahdollisimman montaa houkuttaisi riskeerata omaisuutensa ja perustaa yritys. Se on ainoa kansantaloudellisesti kannattava tapa lisätä työpaikkoja. Ja niitä tarvitaan reilusti enemmän kuin se seitsemänkymmentä tuhatta, josta hallitusohjelmassa puhutaan. Se nopeuttaisi varmaan myös yliopistoista valmistumista. Ainakin niiden osalta, joilla on edes hieman tarmoa.

Voidaan tietenkin miettiä, kumpi tarvitaan ensin, muna vai kana. Itse olen sitä mieltä, että panokset kannattaisi laitaa koulutuksen sijaan siihen, että syntyisi uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Siksi hallitusohjelman yrittämisen kateusrankaisuja kannattaisi miettiä uudestaan. Jos ei Karhukopla muuta selitystä keksi kannattajilleen siihen, miksi yrittämistä kannattaa kannustaa, kertokoon niille, että jos Suomesta loppuvat menestyvät yrittäjät, ketä me sitten kadehdimme?

Sen, että Rinteen Karhukoplan idea siitä, että ammattiyhdistys loisi maahan uusia menestyvistä yrityksiä ja sitä myöten uusia työpaikkoja ei ole tästä maailmasta, voi jokainen helposti testata happotestillä. Jos sekä Jarkko Elorannalle ja Matti Alahuhdalle annetaan kymmenen miljoonaa euroa, kumman uskotte luovan nopeammin Suomeen menestyvän yksityisen yrityksen ja tuhat uutta työpaikkaa?

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: