Laskuoppia nuorisolle

Tuntuu siltä, ettei nuorisimme osaa matematiikkaa. Millään muulla tavalla ei voi ymmärtää sitä, että opiskelijat vaativat isompia tukia ja viimeisimpänä lomarahaa siltä ajalta, kun opiskelu ei maistu. Jos osaisivat matematiikkaa, ymmärtäisivät lainaavansa ne rahat itseltään. Vanhempi sukupolvi muistaa kansanrallin Nikkelimarkka. Nuoremmille tiedoksi että siinä lauletaan; ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu.

Jos velalla elävä valtio kasvattaa verovaroilla kustannettuja tulonsiirtoja joillekin, se on vain siirrettyä verotusta. Ne velat maksetaan joskus takaisin verottamalla tulevaisuuden palkkoja. Kyllä maksetaan, vaikka joku väittää, ettei valtion velkoja mukamas jouduta koskaan maksamaan. Vai luuletteko jonkun tollon lainaavan rahojaan sillä periaatteella, että tässä on, pidä hyvänäsi.

Joten, koska valtion velka on tulevaisuuteen siirrettyä verotusta, sen maksavat tulevaisuuden veronmaksajat. Jossa on se koko juju. Arvioisin, että Suomen valtio saa lisää velkaa vielä ainakin kymmenen vuotta. Joka on suunnilleen saman verran, kuin suurilla ikäluokilla on elintaivalta jäljellä. Eli suuret ikäluokat voivat huoletta äänestää lisävelan puolesta. He eivät ehdi enää niitä lainoja lyhentämään. Mutta mitä nuorempi olet, sitä pitemmän ajan maksat tulevaisuudessa korkeampia veroja sen johdosta, että manguit korotuksia opintotukiin ja elelit asuntotuella kymmenen vuotta niin sanotusti ”opiskellessasi” oleskeluoppilaitoksissa sen keskimääräisen kymmenen vuotta aikuisiästäsi.

Eikä tässä vielä kaikki, sanottaisiin tv-shopin mainoksessa. Suuret ikäluokat olivat kooltaan noin 100 000 ja nykyiset 60 000. Eli sen lisäksi, että veroja joudutaan keräämään kulujen lisäksi lainanlyhennyksiin, niin maksajia on tulevaisuudessa neljäkymmentä prosenttia vähemmän. Ilman valtion jatkuvasti kasvavia velkojen korkorasituksiakin verotus kiristyisi todella rajusti. Ja pommitus jatkuu, kun ihminen siirtyy eläkkeelle hänen palkkansa ja sen mukana hänen maksamansa verot pienenevät kolmanneksella.

Jos nuoret osaisivat laskea, he vaatisivat tulonsiirtojen minimointia, julkisen sektorin tehostamista ja tuloverojen  ja yhteisöverojen alentamista välittömästi ja reippaasti. Siis jos ymmärtäisivät lisäksi, että maahan tarvitaan yksityistä pääomaa luomaan heille ne tulevaisuuden työpaikat, joista saa niin paljon palkkaa, että pystyy jotenkuten kituuttamaan, kun verottaja on vienyt kermat päältä.

Vain sellaiset nuoret vonkuvat lisää tukia, jotka jo tänään tietävät elävänsä siivellä myös loppuelämän. Pätevät ja osaavat haluaisivat pienentää julkisia menoja jo tänään, jotta verotus olisi huomenna edes jotenkuten siedettävällä tasolla.

Jos niin ei tapahdu, pätevät lähtevät maasta. Jo nyt kymmenet tuhannet hyvin koulutetut ovat pakanneet laukkunsa. Ensi vuonna muuttaa taas lisää, koska palkkatulojen verotus on seuraavat kaksikymmentä vuotta nousevalla käyrällä. Lähtijät kun osaavat matematiikkaa. Jäljelle jäävät vain laskutaidottomat odottamaan tulonsiirtoja.

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: