Baumolin tauti

Edellinen hallitus pyrki eroon Baumolin taudista. Nykyinen hallitus yrittää tartuttaa tautia takaisin. Kansantalouden kannalta tauti on haitallinen. Siksi on hämmästyttävää, että hallituksen tavoitteena on tautinen talous. Baumolin taudin paikallisti William Baumol 1960-luvulla, joten luulisi tiedon kiirineen jo Suomeenkin.

Yksinkertaisesti kuvaten Baumolin tauti on seuraava. Kansantaloudessa on kahden tyyppisiä töitä. Sellaisia, jossa työn tuottavuus kasvaa nopeasti ja sellaisia, joissa kasvu on hidasta tai sitä ei tapahdu lainkaan. Niillä aloilla joilla tuottavuus kasvaa nopeasti yrityksille kertyy palkankorotusvaraa. Se johtaa siihen, että matalamman kasvun yritysten työntekijät pyrkivät töihin yrityksiin, joissa tuottavuuden kehitys mahdollistaa paremmat palkat. Joka puolestaan johtaa siihen, että palkkoja on korotettava myös matalamman tuottavuuskehitysten yrityksissä, etteivät kaikki työntekijät vaihda firmaa.

Baumol käytti esimerkkinä jousikvartettia. Beethovenin jousikvarteton soittamiseen menee tänään neljältä hengeltä tasan saman verran aikaa, kuin siihen meni sata vuotta sitten. Eli jousikvartetin tuottavuus ei ole kasvanut, mutta palkka on sadassa vuodessa moninkertaistunut. Jousikvartetin kohdalla palkkojen nousu voidaan joiltain osin yrittää kompensoida lippujen hinnalla. Tuottavuuden nousu muilla aloilla on nostanut palkkoja sen verran, että se mahdollistaa korkeammat lippujen hinnat. Eli soittajien palkat ovat nousseet siksi, että muut tekevät töitä tuottavammin.

Mutta joissain maassa on keksitty kolmikantaan pohjautuva palkankorotusautomaatti. Eli palkkoja korotetaan samalla euromäärällä riippumatta siitä, miten tuottavuus eri toimialoilla tai yrityksissä kehittyy. Kolmikantahumppa on johtanut siihen, että palkkoja korotetaan keskitetyn sopimisen voimalla jopa julkisen sektorin hallintotehtävissä, vaikkei niissä ole tapahtunut tuottavuuden kehitystä kymmeniin vuosiin. Sellaisessa maassa tuottavuuttaan nostaneet työntekijät maksavatkin siksi raskaita veroja, että tuottavuuttaan nostamattomat saisivat myös palkankorotuksia. En ymmärrä, miksi ammattiyhdistykset suostuvat moiseen. Luulisi niiden pitävän ensisijaisesti huolta niistä, jotka ovat korotuksensa ansainneet, eikä käyttävän joukkovoimaansa siihen, että korotuksia ansainneiden verotusta joudutaan kiristämään.

Baumolin tautia vastaan voidaan taistella pyrkimällä lisäämään tuottavuutta mahdollisimman monella alalla. Amerikkalaisten tutkimusten mukaan helpointa olisi parantaa tuottavuutta opetuksessa ja terveydenhoidossa. Suomessa niin ei edes yritetä tehdä. Kolutukseen halutaan vain lisää rahaa, ei lisää tuottavuutta ja terveydenhoitoon tuottavuuden sijasta lisää hallintokerroksia. Kyllä mahtaa Baumolia naurattaa tautisesti, kun pilven reunalta seuraa suomalaisten poliitikkojen säheltämistä.

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: