Yksityisen omaisuuden pakkolunastus häämöttää

Pääministeri Rinne ilmoitti riemuissaan hallitusohjelmaa esitellessään, ettei mistään tarvitse sääsää. Onhan se yksi näkemys. Toinen näkemys on sellainen, että kyllä tarvitsisi ja isosti. Siis ellei aio jatkaa elämistä tulevien sukupolvien piikkiin.

Kovin korkeatasoista matematiikkaa ei tarvitse osata, jotta sen ymmärtäisi. Otetaan muutama asiaa valaiseva luku. Valtio ottaa velkaa tänä vuonna edelleen reilut pari miljardia euroa. Ennestään vatiolla on velkaa reilut sata miljardia euroa. Josta korkoja maksetaan tällä hetkellä reilut miljardi euroa. Mutta muutaman vuoden päästä varmaan reilusti enemmän.

Valtion tuloverokertymä kansalaisten pakoista on viitisen miljardia. Kun sen suhteuttaa valtion velkaan, jopa pääministerille luulisi selviävän, että olemme käyttäneet etukäteen kahdenkymmenen seuraavan vuoden tuloverot. Onneksi olkoon nuoret. Teille jää veronmaksamisen ilo, mutta veronmaksamisen hyödyt on jo syöty. Tulevaisuudessa verokertymä kaiken lisäksi pienenee edelleen, koska eläkkeelle siirtyy enemmän väkeä, kuin mitä työmarkkinoille tulee. Pienenee, koska jokaisen eläkkeelle siirtyvän eläke on pienempi kuin mikä oli hänen palkkansa.

Vasemmalla laidalla taidetaan lukea liikaa Aku Ankkaa. Mutta todellisuudessa Suomessa ei ole Roope-setää, jolla on rahaa säiliössä niin paljon, että sinne voi pulahtaa aamu-uinnille. Sekin selviää tilastoista. Yli 55 000 euroa tienaavat maksavat jo nyt puolet valtion tuloveroista. Jos heidän veroprosenttinsa nostetaan sataan, se ei vielä riitä. Silti valtio velkaantuisi edelleen. Siksi puheet siitä, että verottamalla hyvätuloisia ankarammin budjetti saadaan tasapainoon, ovat yhtä vakaalla pohjalla, kuin ikiliikkujan keksiminen.

Jos valtion lainojen korkotaso nousee viiden vuoden kuluttua viiteen prosenttiin, koko tuloverokertymä menee koronmaksuihin. Jos korot nousevat kymmeneen, mikään tuloveron korotus ei enää riitä. Silloin on ryhdyttävä realisoimaan kansalaisten yksityisomaisuutta. Onneksi olkoon nuoret toiseen kertaan. Poliitikot tulevatkin perimään vanhempienne kaiken omaisuuden, ettekä te.

Nuoret, oletteko varmasti pääministerin kanssa samaa mieltä, ettei mistään tarvitse säästää? Suuret ikäluokat ehtivät alta pois, ennen kuin korttitalo kaatuu. Mutta te nuoret jäätte elämään siinä sortuneessa korttitalossa. Siksi keski-iän ylittäneet poliitikot ovat sitä mieltä, että poliittinen kulutusjuhla voi jatkua.

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: