Faktauutisia

Poliitikot puhuvat kielikuvin. Eli olkaa tarkkoina, jos niillä huulet liikkuvat. Heillä ei ole halua puhua faktoin. Ei, koska faktoja latelemalla äänestäjille muodostuisi kuva siitä, kuinka pihalla kulloinkin vallassa oleva hallitusjoukko on reaalimaailmasta.

Koska työssä käyviä kansalaisia kiinnostaa verotus, poliitikot puhuvat mielellään siitä, mutta aina soopaa. Niin kuin valtiovarainministeri juuri äsken budjettia esitellessään.

Selvennetään aluksi kansainväliset määritelmät, joiden mukaan myös Suomessa asiat tilastoidaan. Niiden mukaan pienituloinen on sellainen, jonka tulot ovat alle 75 % mediaanitulosta ja hyvätuloinen sellainen, jonka tulot ovat yli 125 prosenttia mediaanituloista. Loput ovat määritelmän mukaan keskituloisia. Koska Suomessa tuloerot ovat niin pienet, hyvätuloisia on vain 5.8 prosenttia kansasata. Keskituloisia on 68.2 prosenttia ja pienituloisia 26 prosenttia.

Kun hallitus lupaa keventää pienituloisten verotusta, se varmaan tarkoittaa heidän maksamaansa valtion tuloveroa. Kerrotaan se nyt kaikille euroina. Keskimäärin pienituloiset maksavat valtion tuloveroa 60 euroa vuodessa, eli viisi euroa kuukaudessa. Mahtava veronkevennys, joka räväyttää käyntiin ennen näkemättömän kulutusjuhlan? Jos valtiovarainministeri tarkoitti veronkevennyksillä myös kevennystä kunnallisveroissa, niin ei siitäkään mitään julmettua juhlaa synny. Pienituloiset maksavat kunnallisveroa vajaat kolmesataa euroa vuodessa, eli 25 euroa kuussa.

Totaalisesti kuutamolla valtionvarainministeri oli eräässä televisiohaastattelussa, jossa hän puhui veronalennuksista pieni- ja keskituloisille, eli lupasi ohimennen alennusta 94.2 prosentille veronmaksajaista. Ei tainnut herra varmaan sitä tarkoittaa, mutta syntyyhän siinä mielikuva mukavasta miehestä. Jos tosissaan puhui, kehotan niitä 5.8 prosenttia, eli kaikkia hyvätuloisia, pakenemaan kiireen vilkkaan maasta. He kun maksavat jo tänään neljänneksen kaikista tuloveroista.

Samaa numerosokeutta on poliitikoilla myös yhteisöveron kohdalla. Eikä vain numerosokeutta, vaan myös yritystalouden ymmärtämättömyyttä. Jotta kansakunta menestyy, olisi parempi kannustaa menestyviä kuin tukea toheloita. Suomessa tehdään tasan päinvastoin. Kannattamattomille yrityksille jaetut suorat ja epäsuorat yritystuet ovat noin yhdeksän miljardia euroa. Kannattavilta yrityksiltä perityt yhteisöverot ovat puolestaan noin kuusi miljardia euroa. Eli jos lopettaisimme kannattamattomien yritysten tekohengittämisen, voisimme poistaa voittoa tuottavilta yrityksiltä yhteisöveron kokonaan ja valtio säästäisi kolme miljardia euroa. Joka on suunnilleen se summa, jonka valtio ottaa ensi vuonna velkaa. Jos voittoa tuottava yritykset jakaisivat kaikki säästämänsä verot osinkoina omistajilleen, niin vielä parempi. Valtion budjetti olisi silloin yhtäkkiä ylijäämäinen.

Mutta eihän mikään hallitus niin tee. Sen sijaan kyllä kasvattavat heti, kun valtaan pääsevät, puoluetukia.

%d bloggaajaa tykkää tästä: