Tekemisen kunnianpalautus

Olisi hyvä, jos maan hallituksessa olisi ymmärrystä ja osaamista. Tai kokemusta siitä, miten kansakunta menestyy. Yksinkertaisesti asian voi ilmaista niin, että kansakunta ei menesty rahaa jakamalla, vaan rahaa tekemällä. Hallituksen tärkein tehtävä onkin siis auttaa kansalaisia menestymään.

Aloitetaan vaikka siitä, miten työpaikkoja syntyy. Niitä syntyy kahdella tavalla, joko niin että palkka maksetaan verovaroista tai niin että palkan maksaa yksityinen yritys. Ensimmäinen vaihtoehto vaatii kuitenkin toimiakseen sen, että on olemassa yksityisiä yrityksiä, joiden työntekijöiden palkoista voidaan kerätä ne verorahat, joilla veroelättien palkat maksetaan. Eli oikeastaan uusien työpaikkojen syntymiseen ei ole kuin  yksi keino.

Jotta yksityisiä työpaikkoja syntyisi, joidenkin kansalaisten pitää ottaa omilla rahoillaan riski ja luoda ne työpaikat. Eli hallituksen tulisi kannustaa tuota riskinottoa. Sellaisia kannustimia en onnistunut löytämään hallituksen budjettiehdotuksesta. Eli nykyinen hallitus ei halua maahan uusia työpaikkoja.

Toinen tapa, joilla uusia työpaikkoja syntyisi lisää on se, että jo olemassa olevat yritykset menestyvät paremmin kuin ennen. Jotta ne siihen pystyisivät, niiden tulisi pystyä käyttämään suurempi osa voitoistaan tulevan menestymisensä turvaamiseksi. Yksinkertaistettuna voi kysyä, kumman luulette luovan samalla rahalla enemmän työpaikkoja, Antti Herlinin vai Timo Harakan? Nykyisen hallituksen mielestä Timo on Anttia varmempi valinta. Siksi budjetissa ehdotetaan, että Koneen voitoista annetaan aikaisempaa enemmän rahaa Timon, kuin Antin käyttöön. Mielestäni asiaa kannattaisi vielä harkita hetki.

Rinteen hallitus jatkaa edeltäjiensä tavoin edelleen kannattamien yritysten tukemista, verottamalla kannattavia yrityksiä. Ainoa mihin hallituksen osaaminen yritystukien viidakon raivaamisessa riitti, oli jonkun naftaveron muuttaminen. Edelleen, laskutavasta riippuen, kannattamattomille yrityksille jaetaan 6-9 miljardia tukia. Se on suunnilleen sama summa, jolla kannattavia yrityksiä verotetaan. Ei vaikuta kovinkaan älykkäältä sekään, vai mitä?

Poliitikoilla, puolueesta riippumatta, on vimmattu halu mikro-ohjata yrityksiä. Ei pitäisi olla. Ei ainakaan nykyisellä osaamisella. Mitä tarkemmin poliitikot haluavat ohjata yritysten investointeja tai valita ”tulevaisuuden toimialoja”, sitä suuremmalla todennäköisyydellä rahat menevät hukkaan.

Jos tarkastellaan nykyisen hallituksen jäsenten kokemusta yritystoiminnasta, olisi ehkä tarpeen käynnistää osaamisen kunnianpalautus. Jos liiketaloudellinen osaaminen on hankittu Dallasia katsomalla, niin jälki on mitä on. Ehdotankin uudeksi hallitusohjelmaksi: Tekeminen kunniaan ja jakamista vain todella tarpeessa oleville.

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: