Rinteen Postigate

Väinö Linna kertoi Tuntemattomassa Sotilaassa, mitä tapahtuu hosumalla. Pääministeriltä on varmaan jäänyt lukematta tuo teos. Hänen tilanteeseensa sopii myös vanha kansanviisaus. Jos olet leukaasi myöten kusessa, älä auo suutasi. Ottamatta kantaa siihen, kuka puhuu potaskaa, kuka jättää jotain kertomatta ja kuka kaunistelee tosiasioita, niin pääministerin uskottavuus on mennyt.

Politiikka on siitä ikävä laji, että menetettyä uskottavuutta on melko mahdotonta saada takaisin. Mutta kun vaaleihin on vielä runsaasti aikaa, niin voihan olla, että uskottavuus palautuu. Se tosin edellyttää sitä, ettei enää söhellä ja että saa jäljellä olevalla kaudella jotain valtiomiesmäistä aikaiseksi.

Asiaa voi katsoa myös puolueen silmin. Koska pääministeri on osoittautunut puolueen kontrolloin ulkopuolella risteileväksi medianeutroniohjukseksi, hän on puolueelle riski. Jopa sen kokoinen, että se saattaa suistaa puolueen seuraavissa vaaleissa oppositioon. Ja kuten tunnettua, oppositiosta on työlästä edistää minkään puolueen tavoitteita.

Siksi, jos pääministeri ajattelisi oman puolueensa etua, hän eroaisi. Median haavoittama mies on laillista saalista medialle. Ja kun politiikka on myös mediapeliä, haavoittuneena sen menestyksellinen hoitaminen on hankalaa. Mitä tahansa pääministeri esittää, se voidaan mediassa kertoa ”postimaisilla” kommenteilla höystettynä.

Jos pääministeri ei halua erota, niin se on suurin joululahja minkä hänen puolueensa voi oppositiolle antaa. Harvoin oppositiopolitiikan harjoittamiseen riittää se, että ei tee mitään. Nyt riittää että odottaa pääministerin seuraavaa kompurointia. Joka on pomminvarmasti tulossa, kun katsoo pääministerin tähän astista kohellusta.

Petteri Orpon pitäisi ymmärtää olla hiljaa, kyllä media pitää riittävää meteliä. Välikysymyksen sijasta Orpon olisi kannattanut teettää analyysi Postin tapahtumista ja jakaa se medialle tipoittain. Sillä tavalla Rinteen Postigate jatkuisi kuukausitolkulla ja johtaisi lopulta Rinteen eroamiseen.

Vai pelkääkö Orpo, että Rinteen seuraajaksi tule uusi Antti? Antti Lindtman.

Yhteenvetona voin todeta. Onko pääministeri sitten tehnyt jotain sellaista, jonka johdosta hänen on pakko erota? Käsitykseni mukaan ei ole. Onko hän puolueelleen rasite? Käsitykseni mukaan on.Postigate

%d bloggaajaa tykkää tästä: