Selvyyttä lukuihin

Vientivoittoisille aloilla saatiin aikaan sopimus. Hyvä niin. Sen piti olla katto muiden alojen palkankorotuksille. Nyt on kuitenkin käymässä niin, että siitä tuli matto, johon muut liitot pyyhkivät kuraiset kenkänsä.

Julkisen alan (=veronmaksajien kukkarolla käyvien) liittojen vaatimukset ovat reilusti isommat, kuin niiden, jotka maksavat veroina julkisen sektorin palkat omista palkoistaan. Melko kummallista, että julkisen alan liitot vaativat veronkorotuksia yksityisen alan duunareille.

Suurimpia korotuksia vaativat liitot, joiden jäsenten palkka maksetaan kunnallisveroilla. Joka on sekin minusta kummallista, että ammattiyhdistykset vaativat verotuksen painottamista kohti tasaveroa. Sillä niinhän siinä käy, kun verotuksen painopiste siirtyy valtionverotuksesta kohti kunnallisveroa.

Nauramatta ei voi myöskään kuunnella joidenkin liittojen ininää siitä, että valtion pitäisi maksaa kuntien työntekijöiden palkankorotukset. Luulisi Hakaniemessäkin olevan tiedossa, että valtio elää jo nyt velaksi. Todellisuudessa liitot siis ehdottavat, että valtion pitäisi ottaa entistä enemmän velkaa. Joka tarkoittaa sitä, että nuorisomme joutuu myöhemmällä iällä maksamaan veroina niiden velkojen korot ja jossain elontaipaleensa vaiheessa myös yli sadan miljardin velat. Melko vastuutonta ininää sekin työväenliikkeeltä.

Tehyn ja Superin hyväpalkkaiset johtajat esittävät uhkakuvia siitä, kuinka hoitajat vaihtavat alaa, jos emme ota lisää velkaa ja korota hentojen sisarten palkkoja. Saanko kysyä, mille alalle he aikovat siirtyä? Minun mielikuvitukseni ei oikein riitä keksimään sellaisia paremmin palkattuja töitä, jonne hoitajat voisivat ilman lisäkoulutusta siirtyä. Käsitykseni mukaan myös työttömyyskorvaus on pienempi kuin palkka, joten isompaa elintason nousua ei ole odotettavissa, silloinkaan, jos sisaret lopettavat työnteon.

Jos kiilusilmäisimpien julkisen alan ammattiyhdistysjohtajien vaatimukset menisivät läpi, kunnallisveroja pitäisi kerätä kahdesta kolmeen miljardia enemmän kuin nyt. Joka tarkoittaisi reilua korotusta kaikkien kuntien kunnallisveroihin. Kun osa kunnista tekee jo nyt alijäämäisiä budjetteja, seurauksena olisi, että melko monen kepulaisen kunnan veroprosentin ensimmäinen numero olisi kolme.

Mikä mahtaa olla Kepun kannatuslukema ensi vuonna tähän aikaan, kun kepulaisissa kunnissa on jaettu asukkaille vuoden 2021 verokortit?

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: