Miksei kukaan naura?

Julkisella sektorilla käydään palkkaneuvotteluja. Alan ammattiliitot vaativat suurempia korotuksia, kuin ne työntekijät saivat, jotka maksavat julkisen sektorin palveluksessa olevien palkat. Miksei kukaan naura? Ymmärrän ettei sen pidäkään naurattaa, kun järki on ammattiyhdistys mafiosoilta kadoksissa.

Joku Hakaniemen corleoneista kehtaisi jopa vaatia, että valtion pitäisi maksaa osa kuntien palveluksessa olevien palkankorotuksista. Yksinkertaistettuna se tarkoittaisi sitä, että kaupungeissa töitä paiskivien sorvareiden verotusta kiristettäisiin, jotta kepulaisissa kunnissa ei tarvitsisi korottaa kunnallisveroja. Moisen vaatimus varmaan saa Kulmunin hyvälle tuulelle, mutta sen pitäisi saada Sanna Marin purskahtamaan itkuun. Edellyttäen tietenkin, että Marin tietää, millä tavalla verot Suomessa kerätään. Kulumuni taitaa tietää, ei hän muuten hymyilisi.

Tuo vaatimus naurattaa tietenkin niitä, jotka asioista jotain tietävät. Onhan tilanne jo nyt se, että seitsemänkymmentä kepulaista kuntaa saa kuntiensa budjettien tulopuolelle enemmän valtionosuuksia, kuin mitä ne viitsivät kerätä veroina kunnassaan asuvilta kepulaisilta. Eli niissä kunnissa kunnan palveluksessa olevien palkat maksetaan jo nyt osittain kaupungissa sorvaavien sorvareiden palkoista otetuilla valtionveroilla.

Äänestäjien hytkyisivät lattialla naurusta kippurassa jos muistaisivat, että kahdeksankymmentä prosenttia kansanedustajista istuu myös kunnanvaltuustoissa. Eduskunnassa he säätävät lakeja, joilla kuntien menoja kasvatetaan ja kunnanvaltuustoissa vaativat, että valtio antaa kunnille rahaa kasvaviin menoihin. Moinen hölmäläisten peitonjatko onkin johtanut siihen, että molemmat, sekä valtio että kuntasektori, velkaantuvat kiihtyvällä vauhdilla. Valtiolla on velkaa yli sata miljardia ja kuntasektorilla noin kaksikymmentä miljardia. Mutta Hakaniemen corleonien logiikalla kuntien palkat pitää maksaa valtion lisävelalla. Ovatko he siirtyneet Kepun riveihin?

Kuntien velkaantumisen kiihtyvää vauhtia selittää paljolti se, että niitä johdetaan täysin ammattitaidottomasti. Jos joku on eri mieltä, selittäköön eriävän mielipiteensä tueksi sen, miksi kolmestasadasta kunnasta yli kaksisataa tekee tappiota. Tekevät edelleen tappiota alkaneena vuonna ja sitä seuraavana, vaikka kuka tahansa pystyy laskemaan kunnan tulot tälle ja seuraavalle vuodelle euron tarkkuudella. Kyllä sellaista toimitusjohtajaa sanotaan kyvyttömäksi, joka tietää parin tulevan vuoden liikevaihdon, mutta ei siitä huolimatta saa firman menoja kuriin.

Kun menoja hoidetaan niin, että otetaan velkaa kaikilla rintamilla, niin eihän sen pitäisi ketään naurattaa. Ei ainakaan nuorempia kansalaisia, joilla on edessään se päivä, ettei valtio eivätkä kunnat enää saa velkaa ulkomailta. Vanhemmat ikäluokat ehtivät hymyhuulin luikahtaa verottajan ulottumattomiin ennen sitä. Tuonpuoleiseen en nimittäin usko verottajan perintätoimien yltävän.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: