Omistajan vastuu

Marinin teletappihallituksen pelastukseksi maailmalle on levinnyt Corona virus. Sen avulla voi selittää teletappien kaiken toheloinnin. Odotan vain hallituksen tiedotustilaisuutta, jossa kerrotaan, että SOTE uudistusta joudutaan lykkäämään, koska sitä suunnitteleva komitea on pantu karanteeniin.

Karmeinta rahan tuhlausta on, jos hallitus haluaa ”elvyttää”. Joka Suomessa tarkoittaa sitä, että rahaa roiskitaan kaikkeen kannattamattomaan. Mieluummin sellaiseen kannattamattomaan, jota harrastavat hallituspuolueiden äänestäjät. Kaikista kannattamattominta ”elvytystä” on, että kansalle jaetaan helikopterista rahaa kulutukseen. Se ei elvytä muuta kuin Gigantin myyntiä ja kiinalaisia tehtaita. Ei, koska Suomessa ei enää valmisteta kulutustavaroita.

Jos hallitus tuntee kuitenkin jostain syystä tarvetta ”elvyttää”, se pitäisi tehdä järkevästi. Samalla tavalla kuin omenapuiden kanssa. Järkevä omenatarhan hoitaja kastelee kuivana kesänä huolellisimmin runsainta satoa antavia puita ja kitkee pois tuottamattomat taimet. Ja myös kaataa elinkaarensa lopussa olevat puolilahot omenapuut. Mutta poliitikoilla on tapana lannoittaa eniten tuottamattomia taimia ja kastella runsaimmin puolilahoja vanhoja puita.

Sekään ei ole järkevää elvytystä, että roiskitaan vähäiset lannoitteet mahdollisimman laajalle alueelle. Sillä tavalla lannoituksen tuotto on heikompi kuin se, että ripotellaan lannoitteita niiden parhaiden puiden juurille.

Siksi ”elvytys”, jos velkaantunut hallituksemme päättää ottaa lisää velkaa veronmaksajien piikkiin, pitää kohdistaa parhaiten menestyviin yrityksiimme. Miljoona menestyjälle luo enemmän työpaikkoja kuin kymmenen iltaruskon kelohongille. Kun yksityiset sijoittajat eivät anna rahojaan kannattamattomiin yrityksiin, miksi valtion pitäisi ottaa heiltä rahat ja tehdä niin? Eikö valtion kannata panna pelimerkkejä siihen, että menestyvät menestyisivät tulevaisuudessa entistä paremmin?

Elinkeinopolitiikkaa ei voi harrastaa politiikan logiikalla. Ymmärrän, että moni puolue haluaa jakaa muiden puolueiden äänestäjien rahat omille äänestäjilleen, jos valtaan pääsee. Sillä tavalla saa ääniä seuraavissa vaaleissa. Mutta jos valtaan päässet jakavat rahaa kannattamattomille yrityksille, seuraavalla vaalikaudella ei ole enää rahaa, jota voisi jakaa edes omille äänestäjille.

Elinkeinopolitiikan yksinkertainen nyrkkisääntö on: Kannattamattomille yrityksille ei kannata jakaa tukia ja kannattavat yritykset eivät niitä tarvitse. Yritysten rahoittaminen on omistajien vastuulla. Jos omistajien ei kannata pitää yritystään pystyssä, miksi veronmaksajien kannattaisi pitää sitä pystyssä?

%d bloggaajaa tykkää tästä: