Mankumistalous

Yleensä läntisissä maissa on vallalla markkinatalous. Ikävä kyllä Suomessa on vallalla mankumistalous.

Nyt kun koronavirus on saanut maailmantalouden nikottelemaan, muualla maailmalla painetaan leuka rintaan ja ponnistellaan eteenpäin. Suomessa lopetettiin oitis ponnisteleminen ja ryhdyttiin kilpailemaan siitä, kuka kehtaa vaatia muilta veronmaksajilta eniten itselleen. Teletappihallituskin puhuu siitä, kuinka valtio haluaa auttaa yrittäjiä. Vaan kun ei voi auttaa. Se kun on todellisessa maailmassa edelleen niin, että nettoveronmaksajat vastaavat kaikista lupauksista, joita teletapit antavat.

Nettoveronmaksajien kannattaa kuunnella tarkalla korvalla sitä, mitä teletapit lupaavat. Terveessä markkinataloudessa veronmaksajien rahoja ei roiskita sinne tänne. Jos taloudessa iskee vastatuuli, julkisen sektorin investointeja voidaan aikaistaa. Joka sekin tehdään nettoveronmaksajien piikkiin, mutta saavat vastineeksi edes tunnin junan jonnekin tai muuta vastaavaa. Jos iskee vastaan oikein kunnon myräkkä, veronmaksajien rahaa voidaan lainata tukemaan aikaisemmin kannattava yritys kuopan yli. Jos ei yritys ole aikaisemminkaan kannattanut, ei sitä kannata nytkään auttaa. Sellaista auttamista kutsutaan hölmöläisten peiton jatkamiseksi.

Jopa pääministeri on ehdottanut, että vuokranantajat jättävät vuokria perimättä. Taloyhtiöissä se tarkoittaa sitä, että siinä taloyhtiössä asuvan eläkkeellään kituuttavan vanhan rouvan yhtiövastiketta joudutaan nostamaan. Eli se pienellä eläkkeellään kituuttava rouva joutuu antamaan rahaa joka kuukausi taloyhtiön tiloja vuokranneelle yrittäjälle. Jos vuokranantaja on eläkeyhtiö, kaikki sen yhtiön eläkeläiset pakotetaan antamaan osan eläkkeestään eläkeyhtiön omistamia tiloja vuokraaville yrittäjille. Eikä sekään vaikuta viisaalta, että Valtion Eläkerahasto pakotetaan lainaamaan valtion eläkeläisten rahoja kannattamattomille yrityksille. Ei varsinkaan, kun valtion eläkkeet ovat jo nyt alirahastoituja.

Markkinataloudessa rahaa lainataan vain vakuutta vastaan ja määräajaksi. Jos joku yrittäjä haluaa lainata rahaa muilta veronmaksajilta, olisi reilua, että sellainen yrittäjä antaa vipilleen vakuuden, esimerkiksi yrittäjän yhtiön kaikki osakkeet. Jos hän ei sitten aikanaan pysty maksamaan vippiään takaisin, valtio ottaa firman omistukseensa ja myy sen jollekin, joka saa sen lentoon.

Mankumistalouden perusideologia näyttääkin olevan se, että ”mankumisyrittäjä” ei halua maksaa voitoistaan veroja, mutta haluaa, että muut veronmaksajat maksavat hänen tappionsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: