Hallituksella ei ole omaa rahaa

Korona virus on aiheuttanut hallitukselle voimallisen halun esiintyä. Siinä ei sinänsä ole moitteen sijaa, jos puhuisivat esiintyessään joskus edes asiaa. Mutta siinä on, että jokaisessa esiintymisessä hallitus lupaa valtion maksavan taas jollekin jotain. Voisiko joku opettaa teletapeille, ettei valtio voi maksaa mitään kenellekään. Valtio voi vain siirtää rahaa joltain veronmaksajilta toiselle veronmaksajalle. Kun kansasta nettoveronmaksajia on vain noin kolmasosa, niin joka kerta kun jonkun ministerin suusta pääsee ilmoille lause, että valtio maksaa, se tarkoittaa, että kolmasosa veronmaksajista kustantaa entisten lupausten lisäksi tämän uudenkin lupauksen.

Markkinatalous toimii sillä periaatteella, että yritykset pärjäävät omillaan. Jos tulee kuoppia matkaan, yritys ottaa velkaa selvitäkseen kuopan yli. Tällä hetkellä maassamme on likvidiä rahaa runsain mitoin. Mutta jos yritys on niin heikossa hapessa ja tuotteet ja palvelut niin onnettomia, ettei se saa löysiltäkään rahamarkkinoilta lainaa, ei sitä silloin kannata auttaa kuopankaan yli.

Kaikista tyhmintä elinkeinopolitiikkaa on, että hallitus lupaa tappiollisille yrityksille vastikkeetonta rahaa. Se tarkoittaa sitä, että hallitus pakottaa nettoveronmaksajat tukemaan sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole ennenkään menestyneet. Eivätkä sellaiset yritykset tule menestymään tulevaisuudessakaan. Hallitus haluaa jostain syystä rahoittaa sellaisia yrityksiä, joita nettoveronmaksajat eivät missään tapauksessa vapaaehtoisesti rahoittaisi omilla rahoillaan. Olisiko niin, että muiden rahaa on helpompi jakaa vastuuttomammin, kuin omaa? Miksi yksikään ministeri ei sijoita omia rahojaan yrityksiin, joita he haluavat tukea muiden rahoilla? Kai siihenkin on joku syy?

Kun kannattamattomille yrityksille annetaan vastikkeetta verorahaa, se vääristää kilpailua. Vääristää, koska tappiota aikaisemmin tehnyt ja tappiota tulevaisuudessakin tekevä yritys pystyy veronmaksajien tuella myymään tuotteitaan ja palvelujaan halvemmalla. Sellainen tukeminen tappaa ajan kanssa samalla alalla toimivat kannattavat yritykset.  Eli hallituksen päätöksillä aiheutetaan aikaisemmin elinkelpoisten yritysten konkursseja ja massatyöttömyyttä. Aika moisen lyhytnäköistä elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa, vai mitä?

Verokertymän kannalta tappiollisten yritysten vastikkeeton tukeminen on myös tyhmää. Voitolliset yritykset maksavat voitoistaan veroja. Tappiolliset eivät maksa. Ellei yritys ole ennenkään pärjännyt, miksi sellainen yritys nyt alkaisi yhtäkkiä pärjäämään, jos sinne pumpataan veronmaksajien rahoja? Jos yrityksellä on hyvät näkymät, kyllä se saa rahaa markkinoilta. Jos ei saa, siihen on syynsä.

Itse asiassa nettoveronmaksajien tulisi vaatia hallitusta tukemaan vain menestyviä yrityksiä, jos ne pystyvät sillä tuella kasvattamaan liikevaihtoaan ja lisäämään työpaikkoja. Vaikka oikeammin nettoveronmaksajien tulisi vaatia, ettei hallitus tue erikseen minkäänlaisia yrityksiä. Hallituksen elinkeinopolitiikaksi riittäisi se, että se luo yrityksille tasavertaiset kilpailuedellytykset. Jos kaikki pelaavat samoilla säännöillä, niin pätevimmät pärjäävät. Joka olisi loistavat ohjenuora hallituksen talouspolitiikalle.

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: