Kuppilat kuntoon

Kun seuraa Yleisradion uutisia, tulee siihen tulokseen, että Suomen bruttokansantuote on riippuvainen vain kuppiloista ja performanssitaitelijoista. Minkään muun elinkeinon harjoittajia ei YLE:n uutislähetyksissä ole koronaepidemian aikana haastateltu. Itse kyllä epäilen, että metalliteollisuus ja metsäteollisuuskin kantavat kortensa kekoon, kun bruttokansantuotetta Suomessa kasataan. Mutta koska YLE:n toimittajat käyvät vain kuppiloissa ja kutsuttuina vapaalippulaisina performansseissa, niin millä he tietäisivät, että Suomessa tehdään myös oikeita töitä.

Teletappihallituksella ei myöskään taida olla kovin tarkkaa kuvaa siitä, missä mennään ja minne päädytään. Ei ole, koska vähintään kerran viikossa teletapit kokoontuvat televisiokameroiden eteen kertomaan, kenelle valtio on tällä viikolla päättänyt jakaa vastikkeetonta rahaa. Totuus kun on, ettei valtiolla ole rahaa, sillä on vain velkaa ja oikeus verottaa kansalaisiaan. Niinpä rehellinen ministeri kertoisi, että olemme päättäneet kiristää yksityisellä sektorilla työssäkäyvien verotusta ja jakaa sitä rahaa kenelle milloinkin. Ja vielä rehellisempi kertoisi, ettei verotusta voi enää kiristää, joten otamme lisää velkaa ja jaamme velkarahaa kenelle milloinkin. Ja umpirehellinen ministeri kertoisi vielä sen, että otettavan velan maksavat meidän lapsemme, jos töihin menevät. Jos maassa olisi vastuullinen hallitus, punakynä savuaisi, kun ministerit pyyhkisivät budjetista pois kaiken tarpeettoman.

Koska julkiset menot olivat jo ennen koronakriisiä suuremmat kuin tulot, niin Marinin hallituksen tärkein tehtävä on menojen karsiminen, ei niiden lisääminen. Toiseksi tärkein tehtävä, on luoda maahan elinkelpoisi työpaikkoja. Parhaiten niitä syntyy tukemalla veropolitiikalla menestyviä yrityksiä. Heikoiten niitä syntyy, että tuetaan muiden veronmaksajien rahoilla menestymättömiä yrityksiä.

Eikä oikeiden toimenpiteiden valinta ole edes rakettitiedettä. Jos katsotaan historiaa, niin eri maat ovat toipuneet laskusuhdanteista eri tavoin. Suomi toipui finanssikriisistä hitaammin kuin muut EU maat. Ja tulee, jos hallitus jatkaa veronkiristyspolitiikkaansa, toipumaan koronakriisitäkin verrokkejaan huonommin.

Kun katsotaan teollistuneiden maiden toipumista kymmenen prosentin kansantuotteen laskusta, niin kestää keskimäärin viisi vuotta, ennen kuin kansantuote on noussut takaisin lähtötasolle. Suomessa meni yli kymmenen vuotta, ennen kuin saavutimme lähtötason reaalirahassa mitaten finanssikriisin jälkeen. Kun hallitus ei näytä ottaneen opiksi, voidaan siis ennustaa, että saavutamme vuoden 2019 bruttokansantuotteen vasta vuonna 2029.

Kun hallitus ei siitä huolimatta karsi menoja, vaan lisää niitä, voitte itse laskeskella, minkälaisen velkakuorman me sillä ennusteella jätämme lapsillemme. Ymmärrän, että rahan jakaminen on mukavampaa, kuin menojen leikkaaminen. Mutta pääministeri Marin, teitä ei ole asetettu virkaan pitämään kivaa, vaan hoitamaan isänmaa kuntoon.

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: