Hyytävän kylmä talvi tulossa

Hallituksen tavoite on luoda Suomeen uusia työpaikkoja. Hyvä niin. Vaan mahtaako onnistua? Aitoja työpaikkoja kun syntyy vain, jos suomalaiset yksityiset yritykset menestyvät niin hyvin, että ne pystyvät kasvattamaan markkinaosuuksiaan maailman kilpakentillä. Mutta eipä ole kummoisia eväitä työpaikkojen kasvattamiseksi Etelärannan konttoreissakaan. En usko, että yritykset sen kummemmin menestyvät, jos työttömyysturvaa heikennetään tai lasketaan yritysten voitoistaan maksamiaan veroja prosentin pari.

Yritysten pitää pystyä tekemään tehokkaasti kilpailukykyisiä tuotteita. Sillä tavalla ne menestyvät ja kasvavat. Turha siinä on vinkua maan hallitusta avuksi. Jotenkin minusta tuntuu, ettei nykyisessä hallituksessa ole kovinkaan montaa sellaista, joka osaisi antaa isompaa panosta kännykkäverkkojen, hissien, paperikoneiden tai jäänmurtajien tuotekehitykseen. Kyllä firmojen pitää kehittää omin voimin omat tuotteensa. Siihenkään en usko, että ministereistä monellakaan on osaamsita ison firman organoisoimisesta tuottavammaksi. Varminta on, että firmat vastaavat siitäkin itse.

Uskoani vahvistaa myös se, että Ruotsissa ja Saksassa työn tuottavuus on kymmenen viime vuoden aikana kehittynyt paremmin kuin Suomessa. Eikä Angela Merkel ole tietääkseni osallistunut kovinkaan monen saksalaisen firman tuottavuustalkoisiin. Eikä lahden tälle puolelle ole kiirinyt tietoa siitäkään, että Stefan Löfven olisi tehostanut Volvon prosesseja. Jospa se, että tuottavuus ei kasva Suomessa samassa tahdissa kuin kilpailijamaissa johtuisikin siitä. että meillä ei osata johtaa yrityksiä? Siihen tautiin ei maan hallitus eivätkä veronalennukset auta.

Kun lisäksi olemme rakentaneet viiden miljoonan ihmisen maahan kymmenen miljoonan ihmisen virkakoneiston, mikään veroaste ei riitä. Siksi hallituksen pitäisikin keskittyä siihen, mikä on sen tehtävä, eli virittää julkiset menot tulojen mukaisiksi. Se, että hallitus näpertelee puolukanvarvikossa ”työpaikkoja” luomassa, on hallituksen itsensä ja Suomen kansan pettämistä. Ei hallitus pysyt luomaan työpaikkoja suomalaisiin yrityksiin, jos ne tuottavat huomennakin tehottomasti tuotteita, jotka eivät mene kaupaksi.

Jos Marinin hallituksen ensi vuoden budjetti on euronkin suurempi kuin tämän vuoden budjetti, silloin hallituksella ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä reaalimaailmassa tapahtuu. Suomen suurimpien teollisuusyritysten tilauskertymät tämän vuoden toisella neljänneksellä olivat yhteenlaskettuna neljänneksen pienemmät kuin viime vuonna. Joka tarkoittaa saman kokoista liikevaihdon pudotusta ensi kevään neljänneksillä. Joka tarkoittaa lomautuksia ja irtisanomisia. Joka tarkoittaa verokertymän pienenemistä. Jonka pitäisi tarkoittaa menojen leikkaamista, ettemme joudu ottamaan lastemme piikkiin vieläkin enemmän maksettavaa.

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: