Teletappien touhuilu

Ellei epidemialta rokottaminen olisi niin vakava asia, Marinin hallituksen touhu naurattaisi. Suomella ei ole minkäänlaista toteuttamiskelpoista suunnitelmaa siitä, miten kansan rokottaminen järjestetään. Aikaa olisi ollut, joten syynä on kyvyttömyys, ei kiire. Eikä järjestelmän rakentaminenkaan olisi ollut vaikeaa, jos sellaiseen olisi ryhdytty. Muutamassa kuukaudessa minkä tahansa tuppukylän bittipaja olisi koodannut sellaisen.

Kun kuuntelee pääministerin selityksiä siihen, ettei kansaa saada rokotetuksi, syyllisiä ovat kaikki muuta kuin hallitus, erityisesti Jan Vapaavuori. Joka yrittää kaikin keinoin, hallituksen haitanteosta huolimatta rokottaa edes helsinkiläiset.

Hallitus aikoo kuulemma tiedottaa rokotusten aikataulusta kansalle liimaamalla lappuja sähkö- ja puhelinpylväisiin. Aika hankala informaatiokanava, koska monessa kunnassa kaapelit on kaivettu maan alle ja viety tolpat ongelmajätelaitokselle poltettavaksi.

Pääministeri on julkisuudessa kehunut haukkuneensa rokoteasiassa myös Euroopan Unionin. Varmaan ovat hihitelleen sellaiselle puhelulle. Tosiasia kun on se, että Suomi on yksi Unionin vähiten rokottaneista maista. Viime viikonloppuun mennessä Unionin maiden väkilukuun suhteutettu rokotettujen keskiarvo oli huomattavasti korkeampi kuin Suomessa rokotettujen määrä. Eli Suomen huippuhallitus tyrii näin tärkeässä asiassa keskiarvoa enemmän. Mahtavat hihitellä Kreikassa ja Italiassa Suomen puheenvuoroja hyvinvointivaltiosta.

Vastuullinen pääministeri myöntäisi kyvyttömyytensä ja pyytäisi apua. Mutta kun ideologia estää järkevän toiminnan, pääministeri yrittää sen sijaan kaikin tavoin haitata sitä, ettei yksityinen sektori pääse mukaan talkoisiin.  Varmaan tosin sillä poikkeuksella, että eduskunnan yksityisiltä ostama työterveys saa rokottaa kansanedustajat ja näiden avustajajoukon. Ja varmaan myös demareiden puoluetoimistosta käydään piikillä yksityisillä asemilla.

Myöskään sen taakse ei pitäisi mennä piiloon, että rokotteita tulee maahan alkuvuodesta hitaaseen tahtiin. Kyllä se tahti nousee, mutta nouseeko rokotuskapasiteetti samaan tahtiin epäilyttää. Siihenkin pitäisi olla suunnitelma. Ettei vain käy niin, että huhtikuussa on pakastimet täynnä rokotteita, mutta ei tiedetä ketä niillä saa rokottaa. Ja vaikka tiedettäisiin, niin mahtavatko rokotukseen oikeutetutkin tietää sen.

Hallituksen kannattaisi välittömästi ottaa yhteyttä myös logistiikan ammattilaisiin, jotta jos jossain vaiheessa saadaan kansalaiset tietoisiksi siitä, koska kukin voi käydä piikillä, terveyskeskuksissa olisi myös rokotteita. 

Se, että olemme Unionin maista rokottajien häntäpäässä, ei siis johdu rokotteiden puutteesta vaan so johtuu hallituksen kyvykkyyden puutteesta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: