Aika tahmeaa

Jos haluaa olla positiivinen, kannattaa katsoa, miten Suomi selvisi viime vuodesta. Selvisimme siitä nimittäin melko hyvin. Kun verrataan muihin Unionin maihin, niin kansantuotteemme putosi kuudenneksi vähiten. Sen voi hallitus selittää omaksi ansiokseen, tai sitten se johtui teollisuutemme rakenteesta. 

Pudotus oli vajaat viisi prosenttia, joka on paljon, vaikka se muualla putosikin enemmän. Vastuullinen politiikka olisi johtanut menojen pienentämiseen, koska tulot pienenivät. Suomessa se johti valantoton lisäämiseen. Missä todellisuudessa teletappi-hallituksemme elää?

 Ennusteiden mukaan kansantaloutemme kasvaa tänä vuonna Unionin maista kolmanneksi vähiten, vajaat kolme prosenttia. Se ei teletappien mielestä takuuvarmasti johdu hallituksesta toimista, se johtuu teollisuutemme rakenteesta. 

 Tuo kolmen prosentin kasvu ei riitä valtion budjetin tasapainottamiseen. Ei lähellekään, sillä valtion menoja kasvatetaan nousua odotellessa enemmän, kuin mitä kasvua on luvassa. Eli vaikka kansantalous kasvaa, velanotto kasvaa vielä nopeammin.

  Jos hallituksessa olisi edes yksi aikuisen ihmisen vastuuntunnolla varustettu ministeri, hän pyytäisi valtiovarainministeriötä laskemaan, millä kansantalouden kasvuvauhdilla velanotto pysähtyisi viidessä vuodessa, jos valtion menojen jatkuva holtiton kasvattaminen lopetettaisiin ja menojen loppusumma jäädytettäisiin tämän vuoden tasolle. Varovainen amatööriarvio on, että kasvun pitäisi olla reilusti kaksinumeroinen jokaisena niinä viitenä vuotena.

 Silläkin kasvuvauhdilla päästäisiin vasta tilanteeseen, jossa velanotto loppuisi. Jos menoja ei senkään jälkeen kasvatettaisi, valtion velat saataisiin maksetuksi pois ehkä seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikana. Eli suunnilleen silloin, kun tänä vuonna korkeakouluista valmistuvat ovat siirtymässä eläkkeelle. 

On täysin käsittämätöntä, ettei maan hallitus ymmärrä pyytää kansalaisilta nöyrästi anteeksi osaamattomuuttaan ja kysy neuvoa joltain laskutaitoiselta. Eikä hallituksen toimista anna vastuuntuntoista kuvaa sekään, että hallituksen avustajajoukon kustannukset kasvavat vuosi vuodelta monikertaisesti enemmän, kuin kansantuotteemme. Eikö niiden pitäisi kasvaa vähemmän, kuin kansantuotteen? Muuten joudutaan ottamaan niidenkin maksamiseen lisää velkaa.

Poliitikkojen onneksi, journalisteille ei nykyään enää opeta matematiikkaa eikä kansataloutta. Journalistiikan maisterintutkintoon riittää nykyään se, että osaa lukea kännykästä kavereiden postaukset ja googlata, mitä bruttokansantuote tarkoittaa suomeksi. Harva toimittaja osaa edes tarkistaa, onko hänen kännykässään tai tabletissaan laskin. Ja miksi tarkistaisi, kun sitä pitäisi osata myös käyttää.

%d bloggaajaa tykkää tästä: