Omasta tukasta suosta ylös?

Valtiovarainministeriön uusi valtiosihteeri Majanen ilmoitti haastattelussaan, että nyt ei ole leikkauslistojen aika. Saanen olla voimallisesti eri mieltä.

Ensinnäkin julkinen sektori velkaantuu koko ajan huimaa vauhtia. Vuosittainen velanotto on samaa suuruusluokkaa, kuin valtion vuosittainen tuloverokertymä. Jos jäädään odottelemaan, kuten uusi valtiosihteeri ehdottaa, saadaan odottaa siihen asti, kunnes kaikki yksityisellä sektorilla töissä olevat ovat saaneet 300 prosentin palkankorotuksen. Jos siihen menee pari vuotta, palkankorotusten pitäisi olla 400 prosenttia. 

Toiseksi, odottelemalla ei työpaikkoja synny yksityiselle sektorille. Vientiteollisuuteen syntyy työpaikkoja vain, jos yksityisten yritystemme kilpailukyky kehittyy kovimpia kilpailijamaitamme ripeämmin. Jokainen uusi yksityinen työpaikka lisää julkisen sektorin tuloja ja vastaavasti pienentää sen menoja. Parasta talouspolitiikkaa olisikin yritystemme kilpailukyvystä huolehtiminen, ei odotteleminen.

Uusi valtiosihteeri on ilmeisesti jostain lukenut, että yrityksissä kehitetään tuotteita. Joten sen sijaan, että hän ehdottaisi yrityksille kasattujen kustannusten karsimista, hän ehdottaa, että jospa yritykset kehittäisivät itselleen uusia tuotteita. Valtiosihteeri ei taida ymmärtää, että sen jälkeen, kun tuote on kehitetty, niitä pitää myös valmistaa. Ja niitä pitää valmistaa kilpailukykyiseen hintaan. Eli vaikka kuinka kehitettäisiin, yrityksille kasaantuneet työllistämisen kustannukset pitää saada alemmalle tasolle.

Hieman yrityksestä ja tuotepaletista riippuen uusien tuotteiden vieminen markkinoille ottaa kolmesta viiteen vuotta. Ilmeisesti uusi valtiosihteeri on sitä mieltä, että sitä odotellessa jatketaan huolettaa holtitonta velanottoa. Uudelle valtiosihteerille kannattaisi myös ostaa iso maailmankartta ja ripustaa se hänen työhuoneensa seinälle. Sitä tuijotellessa hän saattaisi ymmärtää, että Suomi sijaitsee takamatkalla kaikkiin kilpailijamaihimme verrattuna. Ranskalainen vientihemmo pääsee muutamassa tunnissa junalla Saksan markkinoille. Suomalaisen vientijampan on ostettava kallis lento sinne päästäkseen. Ja sama takamatka on edessä, jos kauppa käy. Tuotteiden toimittaminen asiakkaille maksaa meille enemmän, kuin kilpailijoillemme.

Valtion talous on riippuvainen siitä, miten yksityiset yrityksemme pärjäävät. Julkinen velanotto lähtee pienenemään vasta sitten, kun asian ymmärtää myös valtiovarainministeriön valtiosihteeri.

%d bloggaajaa tykkää tästä: