Hyvä ajatus, huono toteutus

Jos hyvää tarkoittavan ajatuksen toteuttaa huonosti voi käydä niin, että lopputulos on tasan päin vastainen siihen nähden, mikä oli tarkoitus. 

Niin taisi käydä Marinin hätäilevälle hallitukselle. Kun kunnallisvaalit lähestyvät, piti palkansaajille kovalla kiireellä keksiä jotain annettavaa. Niinpä hallitus päätti korottaa kotitalouden ulkopuolisilla teettämien töiden verovähennyksen määrää. 

Tuo vähennys kehitettiin aikoinaan toteuttamaan kahta tavoitetta. Ensinnäkin se siirsi huomattavan määrän kotitalouksien teettämistä palveluista harmaasta taloudesta verotuksen piiriin. Jolloin lopputuloksena oli se, että verotulot vähennyksestä huolimatta nelisääntyivät. Toiseksi verovähennys aiheutti sen, että pienten urakoitsijoiden ja siivousyrittäjien palvelukseen pystyttiin palkkaamaan verokortilla lisää työntekijöitä. Eli kansantalouden kannalta saatiin aikaiseksi julkisen talouden tuloja lisäävä ”vähennys”.

Niinpä hallitus luuli, että jos vähennystä kasvatetaan, silloin syntyy taas lisää työpaikkoja. Joka kai oli tavoite? Mutta lisäys tehtiin väärin, eli julkistettiin reilu puoli vuotta etuajassa, että vähennys tulee nousemaan ensi vuoden alusta. Siksi päätös taitaa pienentää julkisen talouden tuloja.

Sillä millä tavalla toimii sen tiedon varassa homo economicus? Tietenkin niin, ettei hän teetä vähennykseen oikeuttavia töitä tämän vuoden aikana, ellei ole aivan pakko. Ja miksi teettäisi, kun ensi niistä saa vuonna isomman vähennyksen. Kotitalouksien on siis taloudellisesti kannattavaa siirtää työt puolella vuodella eteenpäin. Hyvää tarkoittavat päätös aiheutti siis sen, että pieniltä remonttifirmoilta loppuvat tilaukset kuin seinään. Joka ajaa ne tilanteeseen, jossa niiden on pakko lomauttaa henkilökuntansa.  Jos kunnallisvaalikiimassa oleva hallitus ei olisi kertonut korottavansa vähennystä, lomautuksilta olisi säästytty. Mutta kun kannatuskäyrät olivat laskussa, oli pakko keksiä jotain.

Vastuullinen hallitus korjaisi tietenkin heti tekemänsä munauksen. Mutta kun sen pitäisi ensin ymmärtää ja tunnustaa se, että se munasi. Korjaaminen ei edes ole kovin vaikeaa. Lisäksi se olisi kansantalouden kannalta edullista. 

Jos Marinin hallituksella on kykyä myöntää virheensä, se ilmoittaa jo ensi viikolla, että korotettu vähennys astuu voimaan tänä vuonna. Julkisen talouden kannalta se olisi nettopäätös, eli kassaan tulisi enemmän rahaa, kuin nykypäätöksellä. Lisäksi se säästäisi tuhannet äänestäjät lomautuksilta. 

En kuitenkaan usko, että hallitus korjaa virhettään. Kärsiköön kansa, kun on kerran äänestänyt meidät munimaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: