Quis custodiet ipsos custodes?

Valtiontaloutta varten on olemassa tarkastusvirasto VTV. Viime aikoina on puitu sen toimintaa. Mutta jotain on jäänyt puimatta. Kuka valvoo valvojaa?

Tikun nokkaan on nostettu VTV:n pääjohtaja. Mielestäni median tulisi nostaa tikun nokkaan VTV:n neuvottelukunta. Siellä istuu kaksikymmentä ihmistä nostamassa rempseitä palkkiota, tekemättä mitään. Ihan vain maalaisjärjellä ajatellen, olisi oikeutettua olettaa, että joku heistä olisi kiinnittänyt huomiota pääjohtajan toimintaan. Siitähän sitä palkkiota saavat. Nyt kuitenkin kävi niin, että iltapäivälehdet nostivat asian esille. Vaikka iltapäivälehtien toimittajille ei edes makseta siitä, että he valvovat viraston toimintaa.

Noista kahdestakymmenestä ”valvojasta” kahdeksan on kansanedustajia. Sellaisella tarmolla kansamme edustajat ”valvovat” etujamme. Vanha savolainen sananlasku taitaa pitää paikkansa. Poliitikoille kelpaa paremmin raha, kuin työnteko. Eikä pisteitä voi antaa myöskään virkamiehille. Konklaavissa istuu muun muassa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö ja valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö sekä valtioneuvoston controller. 

Jos neuvottelukunnan kahdellakymmenellä jäsenellä olisi selkärankaa, he palauttaisivat oitis kaikki neuvottelukunnan jäsenyydestään saamansa palkkiot ja etuudet. Kun on kerran jättänyt työnsä tekemättä, eikö olisi oikeudenmukaista, ettei siitä silloin myöskään nosta palkkaa?

Johtamisoppien mukaan on myös selvää, ettei kahdenkymmenen ihmisen porukka mitään valvo. Kaikki olettavat, että joku toinen valvoo, ettei itse tarvitse tehdä mitään. Yrityksissä on palkattu tilintarkastaja katsomassa sen perään, että rahan käyttö on asiallista. Kun valtio on liikevaihdolla mitaten Suomen suurin yritys, kannattaisiko sen palkata riippumaton ulkopuolinen tilintarkastaja katsomaan rahankäytön perään? Eikä varmaan tekisi huonoa sekään, että tiintarkastajat kävisivät läpi myös kaikkien ministeriöiden rahankäytön. Tuskin VTV on ainoa valtion organisaatio, jossa omat ja vieraat rahat menevät joskus suloisesti sekaisin.

Eräs osaava kollegani totesi aikoinaan, ettei häntä hävetä Suomessa korruption laajuus, häntä hävettää summien pienuus. 

%d bloggaajaa tykkää tästä: