Holtitonta menoa

Marinin hallitus jatkaa edelleen nuorison ja lasten säälimätöntä kurittamista. Hallitus aikoo nimittäin ottaa ensi vuonna entisen velan päälle taas uutta velkaa liki seitsemän miljardia. Hallitus ei näytä ymmärtävän sitä, että kukapa muu velan joskus tulevaisuudessa maksaa, kuin meidän lapsemme. 

Jotta velanoton järjetön vauhti käy selville, on syytä kertoa, että valtio ottaa taas tänä vuonna velkaa enemmän (n. 7 MRD), kuin minä se pystyy keräämään kansalaisilta tuloveroina (n. 6 MRD). Sekin olisi oivallista ymmärtää, että tuloverokertymästä otetaan yli puolet niiltä kansalaisilta, jotka jo maksavat veroja yli puolet tuloistaan. Edes se ei siis riittä velanoton lopettamiseen, että kaikilta yli 6 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilta vietäisiin veroina kaikki tulot. 

Vaikka jotkut väittävät, ettei valtion velkaa tarvitse koskaan maksaa takaisin, niin se ei pidä paikkaansa. Kyllä valtion jokaisessa velkapapereissa on tarkasti määritelty takaisinmaksupäivä ja korko. Tuota valtion velkaa on tällä hetkellä 130 miljardia. Toisella tavalla ilmoitettuna, poliitikot ovat tuhlanneet etukäteen jo kaikki seuraavan 20 vuoden aikana kansalaisilta kerättävät tuloverot. Eli jos velanotto lopetettaisiin tänään ja velka maksettaisiin pois, niin vasta vuonna 2041 kansalaiset saisivat vastinetta maksamilleen tuloveroille. 

Yllä olevat luvut ovat sitä paitsi kaunisteltuja. Muille, kuin hallitukselle, on selvää, etteivät valtion palkoilla olevat maksa nettoveroja. Eivät voi, koska valtion palkat maksetaan verovaroista. Jos valtio maksaa palkkaa sata euroa, ja palkansaaja maksaa veroja viisikymmentä euroa, niin valtion kassassa on sen jälkeen viisikymmentä euroa vähemmän.

Jos joku uskoo, että kansantalouden piristyminen saa velanoton loppumaan, hän varmaan uskoo myös joulupukkiin ja ikiliikkujaan. Yksityisellä sektorilla työskentelee tällä hetkellä pari miljoonaa ihmistä. Jotta velkaantuminen loppuisi, tuloveroja pitäisi kerätä tuplasti, eli yksityisen sektorin pitäisi palkata lisää toiset pari miljoonaa työntekijää. Muut kuin hallituksen ministerit ymmärtävät, että Suomesta loppuvat kansalaiset, ennemmin kuin loppuu velanotto sillä konstilla.

Kaikista karmaisevinta on kuitenkin se, että hallitus toisensa jälkeen kasvattaa joka vuosi julkisia menoja. Mutta sitä saa, mitä tilaa. Me äänestämme eduskuntaan sellaisia kansanedustajia, jotka lupaavat meille vaali vaaleilta enemmän etuja, kuin mitä he edellisissä vaaleissa lupasivat. 

Tarkemmin mietittynä, äänestäjät taitavat vihata lapsiaan yhtä paljon, kuin poliitikot. Eiväthän he muuten äänestäisi sellaisia ihmisiä päättäjiksi, jotka ajavat heidän omat lapsensa velkaorjuuteen. 

%d bloggaajaa tykkää tästä: