Älä äänestä nykyisiä uudestaan

Poliitikoilla ja toimittajilla menee iloisesti sekaisin se, kuka tämän sirkuksen todellisuudessa maksaa. Jos joku esittää julkisten menojen leikkaamista, vastauksena esitetään heti kauhutarinoita siitä, että leikkaukset kohdistetaan kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. Niinhän ei varmaan kukaan halua tai aio tehdä.

Jotta keskustelu saisi konkreettista sisältöä, katsotaan lukuja. Bruttokansantuotteemme on polkenut viisi vuotta samalla tasolla, eli suunnilleen 240 miljardissa. Joka tarkoittaa sitä, että jaettava ei ole viiteen vuotaan kasavanut eurollakaan.

Samana aikana edesvastuuttomat kansanedustajamme ovat kasvattaneet valtion menoja liki 20 prosenttia. Luulisi kovapäisemmänkin kansanedustajan ymmärtävän, ettei sellainen meno voi jatkua. 

Kun kansantuote ei kasva, mutta kansanedustajat haluavat jakaa joka vuosi enemmän ja enemmän rahaa, se on johtanut siihen, että valtion velka on kasvanut samana aikana liki 25 prosenttia. 

Jotkut kansanedustajat toitottavat, ettei valtion velkoja tarvitse koskaan maksaa takaisin. Vaan kun täytyy. Jokaisessa valtion velkapaperissa on tarkka päivämäärä takaisinmaksulle. Mutta kun edellisiä ei pystytä maksamaan, eräpäivänä otetaan saman verran uutta velkaa, jolla vanha maksetaan. Sen lisäksi otetaan joka vuosi uutta velkaa vanhan päälle. 

Sekin kannattaisi ottaa huomioon, että jos korkotaso nousee prosentilla, se vie neljänneksen valtion tuloverokertymästä. Korkotason nousu viiteen prosenttiin tarkoittaisi sitä, että kaikki valtion tuloverot kuluisivat korkojen maksuun.

Monikaan kansanedustaja ei taida ymmärtää sitäkään, että verovaroin maksetuista palkoista ei kerry verotuloja. Ei kerry, jos ensin maksetaan satanen ja otetaan takaisin neljä kymppiä. Kuusikymppiä katoaa kuitenkin valtion kassasta. 

Joka tarkoitta sitä, että nettoveroja maksavat palkastaan vain yksityisen sektorin työntekijät. Jota on vain reilu puolitoista miljoonaa. Neljä miljoonaa ei osallistu nettotuloverojen kerryttämiseen. Se pitäisi kansanedustajienkin ymmärtää. Siis se, että kiristämällä tuon puolentoista miljoonan verotusta homma ei oikene.

Jokainen kansanedustaja, joka vastustaa menojen leikkaamista on lapsivihamielinen. He haluavat siirtää velkojen maksun seuraavalle sukupolvelle. Kenenkään alle viisikymmenvuotiaan ei siksi kannata seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestää ketään nykyisessä eduskunnassa istuvaa kansanedustajaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: