Hiukan pitäisi huimata

Kun poliitikot puhuvat valiontaloudesta, he puhuvat asian vierestä. Mutta niin puhuisin minäkin, jos olisin poliitikko. Se, että politiikan toimittajat puhuvat aidanseipäistä johtuu puolestaan siitä, etteivät he ymmärrä lukuja. Ja varmaan myös siitä, että he ovat patalaiskoja. Siksi kanslaisille ei ole muodostunut realistista kuvaa, kuinka syvällä suossa tarvomme.

Jos verenpainesi ei kestä totuutta, kannattaa lopettaa lukeminen tähän. Jatko ei anna ylentävää kuvaa maamme hallituksesta, eduskunnasta, valtiovarinministeriön virkamiehistä eikä yhdestäkään poliittisesta puolueestamme. Eikä sen puoleen kovin kummoista kuvaa äänestäjistäkään.

Me kaikki tiedämme, että valtio velkaantuu edelleen joka vuosi. Mutta vain ani harva hahmottaa, kuinka paljon. Jotta asia valkenee mahdollisimman monelle kerron kaksi lukua. Valtio ottaa ensi vuonna velkaa seitsemän miljardia ja valtion kerää ensi vuonna veroina kansalaisten palkoista kuusi miljardia. 

Yksinkertaisella matematiikalla sinulle selviää heti, että ellei velkaa otettaisi, joka ikisen palkansaajan maksama tulovero pitäisi ensi vuonna kaksinkertaistaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että hyvätuloiset maksavat jo nyt veroja yli viisikymmentä prosenttia palkoistaan, joten heidän kohdallaan tuplaaminen ei siis voi onnistua. Siksi pienempien palkkojen verotus pitäisikin kolminkertaistaa. 

Arvonlisäverokertymä on noin yhdeksäntoista miljardia. Mitä jos korotettaisiin sitä? Nykyään se on kaksikymmentäneljä prosenttia. Jotta sitä saataisiin seitsemän miljardia lisää, arvonlisäveroprosentti pitäisi korottaa yli kolmeenkymmeneen. Kolmekymmentäkolme olisi ehkä sopiva taso. Sen seurauksena tosin kaikkien tavaroiden hinta nousisi reippaasti, joka ehkä vaikuttaisi siihen, ettei kansalaisilla olisi enää varaa ostaa niitä. Joten varmuuden vuoksi sitä kannattaisi korottaa reilusti enemmän, vaikka viiteenkymmeneen, jotta velanotto saataisiin loppumaan.

Jokainen äänestäjät ymmärtää, miten hän saa oman taloutensa tasapainoon. Ei naapureilta arastamalla, vaan menoja pienentämällä. Ilmeisesti tuo talonpoikainen kansalaistaito katoaa samana päivänä, kun ihminen valitaan eduskuntaan. 

Tai voihan siihen vaikuttaa sekin, että kansanedustajilla on muita kansalaisia heikompi itsetunto. Uskovat, etteivät saa kavereita oman itsensä takia, joten niitä pitää hankkia lahjomalla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: