Laskukoneen patterit

Veronmaksajien kannalta tuottavin sijoitus olisi varmaan se, että hallituksen kaikki ministerit ja miksei myös kansanedustajat saisivat hankkia verovaroin patterit taskulaskimiinsa. Se saattaisi olla kansantalouden kannalta kannattavin investointi. Edellyttäen toki sen, että jompikumpi, kananedustaja tai hänen henkilökohtainen avustajansa opettelisi myös käyttämään sitä.

Nimittäin millään muulla, kuin taskulaskimen puutteella ei pysty selittämään sitä, miten kuutamolla ministeri, valtiovarainministeristä alkaen, ovat kansantaloutemme tilasta. Tai sitten on niin, ettei politiikassa tarvitse ymmärtää mistään mitään. Ja sen johdosta kaikki puhuvat, mitä sattuu.

Ei mennä lillukanvarsiin, mutta käydään läpi suuruusluokat. Valtio ottaa joka vuosi uutta velkaa noin seitsemän miljardia. Se on suunnilleen sama summa, minkä valtio kerää palkoista tuloveroina. Kun luvut asettaa rinnakkain, kaikki muut paitsi kansanedustajat ymmärtävät, ettei velanottoa saa loppumaan tuloveron kiristyksillä. Silloin pitäisi jokaisen palkansaajan tuloverot tuplata. Joka toki houkuttelee vasemman laidan kulkijoita. Mutta kun edes se ei auta. Yli sadan tonnin tuloissa marginaaliprosentti on jo nyt yli viisikymmentä, joten tuplaaminen veisi enemmän kuin koko palkan.

Arvonlisäverolla kerätään huomattavasti reilumpi potti, noin 24 miljardia. Jotta sen korotuksella saataisiin budjetti tasapainoon, se pitäisi nostaa kolmeenkymmeneen prosenttiin. Mutta korotus saattaisi karkottaa ostajia kauppojen kassoilta, joten prosentti kannattaisi varmuuden vuoksi panna heti neljäänkymmeneen. Perintöverostakaan ei kerry kuin vajaa miljardi, joten kannattaisiko saman tien kupata kaikki perinnöt suoraan valtiolle? Elettiinhän itänaapurissakin liki sata vuotta ilman yksityistä omistusta. Toisaalta edes se ei taitaisi auttaa, koska niille valtion kuppaamille asunnoille ei löytyisi ostajia. 

Kun otetaan huomioon myös se, että joka vuosi työmarkkinoilta poistuu eläkkeelle satatuhatta kokenutta työntekijää ja tilalle tulee viisikymmentätuhatta kokematonta, eipä taida suomalaisten yritysten voitotkaan paukahtaa sellaisiin lukemiin, että niiltä voisi kerätä nykyisen kuuden miljardin sijasta tuplat peittämään vajetta.

Edes ryyppäämällä valtiontaloutta ei saada kuntoon. Alkoholiveroina kertyy vain puolitoista miljardia. Mutta valtiontalouden tasapainottamiseksi kannattaa kuitenkin lopettaa kaikki verovaroin tuettu raittiuden ihannointi ja sen sijaan kannustaa kanalaisia ryyppäämään talous edes hieman parempaan tasapainoon.

Jokainen kansanedustaja tietää, että budjetin tasapainottaminen vaatii menojen leikkaamista. Mutta jokainen edustaja tietää myös sen, että menojen leikkaaja on yhden kauden kansanedustaja. Siksi holtiton velanotto jatkuu, kunnes kansainväliset rahoittajat panevat lapun luukulle. 

Discover more from Isokallio

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading