Äänestämme nuorten tulevaisuudesta

Julkinen velka on tulevaisuuteen siirrettyä verotusta. Eli käytämme taas tänä vuonna tulonsiirtoihin ja yhteiskunnan palveluihin rahaa, jota emme halua maksaa veroina. Jotkut sanovat, ettei hätää, valtion velkoja ei tarvitse koskaan maksaa. Osittain totta, siihen pisteeseen saakka, kunnes kansainväliset sijoittajat menettävät uskonsa meihin. Jos emme pysty uusimaan vanhoja velkojamme, vanhat lainat menevät maksuun eräpäivänä, että tärähtää. Vaikka emme joudu ehkä ensi vaalikaudellakaan vielä siihen tilanteeseen, niin jo nyt otetun julkisen velan korot nakertavat kuitenkin kasvavalla tarmolla hyvinvointiyhteiskuntamme kivijalkaa.

Vaaleissa meille on tarjolla neljä vaihtoehtoa. 1) Eletään edelleen kuin pellossa ja jatketaan velanottoa, kunnes seinä tulee vastaan. 2) Kiristetään rajusti keskituloisten verotusta. (koska heitä on eniten) 3) Leikataan tulonsiirtoja kovalla kädellä. 4) Huolehditaan siitä, että yritystemme tuotteiden kilpailukyky paranee ja yritykset pystyvät luomaan lisää työpaikkoja ja lisäksi maksamaan ajan kanssa parempia palkkoja työntekijöilleen.

Kun olen silmäillyt eri puolueiden vaaliohjelmia, kaikilta tuntuu unohtuneen muut vaihtoehdot, kuin tuo ensimmäinen. Yhdenkään puolueen ohjelmassa ei mainita edes sivulauseessa tuota neljättä vaihtoehtoa. Jos puolueiden tavoitteita katsoo nuoren, ahkeran ja pätevän silmin, kaikki puolueet aikovat kiristää hänen verotustaan tästä ikuisuuteen, vaali vaalilta. Kannattaisiko puolueiden miettiä hetki, kuinka houkuttelevalta sellainen tulevaisuus nuorten osaajien silmissä näyttää? Saattaa olla, että pätevämmästä päästä heille tulee mieleen tutkia, minkälaista elämää voisi viettää muualla. Varsinkin jos on kielitaitoa ja kansainvälisillä markkinoilla käypää osaamista.

Kun kestävyysvaje on muutenkin uhkaamassa, meillä ei ole varaa poliitikkojen lyhytnäköisyyden vuoksi menettää ainuttakaan osaajaa. Heitä tarvitaan rakentamaan kotimaisten yritysten kilpailukykyä. Joka on se ainoa kestävä keino saada velanotto tyrehtymään. Velasta pääsee eroon vain töitä tekemällä. Se ei lyhene rahaa jakamalla.

Siksi seuraavan hallituksen pitää pystyä luomaan vähintään yhtä monta yksityistä työpaikkaa, kuin mitä Sipilän hallitus sai aikaan. Homman tekee hankalaksi se, että Sipilän hallitus sai urakkaan vetoapua kansainvälisen talouden piristymisestä. Seuraava hallitus joutuu luomaan uudet työpaikat hitaamman kasvun aikana.

Kaikkien nuorten kannattaakin ehdokasta valitessaan miettiä, pystyykö ehdokas kasvattamaan työpaikkoja vai vain kasvattamaan valtion velkaa. Jokainen tämän päivän velkaeuro otetaan huomenna veroina nuorten palkasta. Vanhemmille ikäluokille se käy, kun ehtivät alta pois. Mutta nuorten toivoisi ymmärtävän, että he lainaavat rahaa itseltään.

 

Kyseessä ei siis ole ympäristövaalit, eikä maahanmuuttovaalit. Kyseessä on vaalit, joissa ratkaistaan nuorten verotuksen ankaruus koko heidän elämänsä ajaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: